2021-04-20 08:34:44• hírek • Bede Emőke

Kertből iskola: véget ért a Stea Egyesület féléves projektje

A szatmári Stea Egyesület és a nagybányai Pirita Children egy egészen innovatív nevelési programot indított útjára fél évvel ezelőtt, melynek elsődleges célja az volt, hogy a marginalizált közösségekben élő családoknak lehetőséget nyújtsanak egy olyan tapasztalati tanulásra, mely által nem csak egészségügyi állapotuk, de életminőségük is javulhat.

A „Kertből iskola” néven futó programot mind Szatmárnémetiben, mind Nagybányán olyan kiszolgáltatott helyzetben lévő közösségekben ültették gyakorlatba, melyeket nagymértékben jellemez a generációról generációra öröklődő szegénység, a társadalmi kirekesztettség és az alacsony iskolázottsági szint, melyeknek okán a családok nem tudják megteremteni mindazokat a feltételeket, melyek a gyermekek egészséges fizikai és szellemi fejlődéséhez szükségesek. Ebből kifolyólag a projekt olyan hiánypótló témákat járt körbe, mint az egészséges táplálkozás, a minőségi alvás, a higiénia, a testmozgás vagy épp a káros szerek használatának megelőzése.



A projekt keretében a Stea Egyesület székhelyének udvarán egy veteményest alakítottak ki, mely számos tevékenység helyszíne lett, a gyermekek kertészet iránti érdeklődése pedig „megfertőzte” a családtagokat is, és több esetben maguk a szülők is kis zöldséges kerteket hoztak létre házuk mellett. A kezdeményezésnek azonban nem ez volt az egyetlen kézzel fogható eredménye, hanem az a kiadvány is, mely lépésről lépésre, játékosan vezeti be a gyerekeket a kertészkedés világába. S mivel az iskola a gyerekek „második otthona”, hat pedagógus is csatlakozott a projekthez, s az online konferenciákon arra kerestek megoldásokat, hogy hogyan lehet az osztálytermekben is az egészséges életmód felé terelni a nebulókat.


„Egy szokás kialakulásához 21 napra van szükség, mi pedig fél éven át dolgoztunk keményen azért, hogy projektben részt vevő gyerekek és családok mindennapi rutinjába beépüljenek az újonnan megismert egészséges szokások. A kertészeti tevékenységek mindig szoros összefüggésben vannak a gyerekek és felnőttek érzelmi állapotával: ha a gyerekek szomorúan vagy idegesen jönnek a központba, a kertészkedés megnyugtatja őket, ha pedig az önbecsülésük van alacsonyan, a termések betakarítása és a növények harmonikus fejlődése hitet ad nekik a saját képességeikben. A gyermekek személyiségfejlődése és az egészséges életmód elsajátítása szempontjából ez egy értékes projekt volt” – összegezte az elmúlt fél évet Mirela Molnar szociális asszisztens.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: